Yaşlanmak hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Buna rağmen birçok insan genç kalabilmek için bir arayış içerisindedir. Kendimizi yaşlanmaktan alıkoyamasak da, sağlıklı yaşlanmayı destekleyebiliriz. Sağlıklı bir diyet uygulamak, düzenli egzersiz yapmak ile sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, sağlıklı yaşlanmayı desteklemenin ve yaşlanmanın vücudunuz üzerindeki etkilerini yavaşlatmanın en iyi yolları arasındadır. Bunun dışında gıda takviyelerinden de yararlanmak pek çok kişinin sağlıklı olma halini desteklemektedir. Bu konuda da karşımıza çıkan ilk şey yaşlanma karşıtı -anti aging- takviyeler olmaktadır.

Anti-aging, yaşlılığa karşı/yaşlılığı geciktirme/geriye yaşlanma/yaşlanmanın etkilerini azaltma gibi anlamlara gelmektedir. Anti-aging ürünler ise, genellikle cilt dokusunun ve bağlayıcı hücrelerin yenilenmesini sağlamak, hormonal düzensizliklerin dengelenmesine yardımcı olmak, yaşlılıktan kaynaklı oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek, ilerleyen yaşlarda dinç ve zinde kalmayı kolaylaştırmak nedeniyle kullanılır.

Yaşlanma teorilerinde en çok çalışılan teori serbest radikal oluşumudur. Bu teoride, serbest radikallerin lipid peroksidasyonuna, DNA hasarına ve yaşlanmaya yol açan iltihaplanmaya neden olduğu düşünülmektedir. Antioksidanlar serbest radikalleri azaltarak bu olayları önleyebilir. Antioksidanlar bu mekanizma ile antienflamatuvar, anti-aging ve antikarsinojenik etkilere sahiptir. Enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlar yaşlanmayla birlikte azalmaktadır. Antioksidanlar, vücudun kendi antioksidan savunma mekanizmasını desteklemek için ağızdan veya topikal olarak uygulanabilir.

Bu konuda kullanabileceğimiz takviyelerden bazıları şöyledir:
 

Kurkumin: Zerdeçalın ana bileşeni kurkuminin, antioksidan etkileri ile hücreleri koruyucu özellikleri olduğu görülmektedir. Araştırmalar, kurkuminin hücresel yaşlanmayı geciktirmeye ve uzun ömürlülüğü desteklemeye yardımcı olan belirli proteinleri aktive ettiğini göstermektedir.
 

Epikateşin (EGCG) :EGCG’ler, polifenol bileşiğidir. Bazı kanser türleri ve kalp hastalığı riskinin azalması dahil olmak üzere yararları bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar, yeşil çay polifenollerinin güçlü bir foto- yaşlanma önleyici madde rolünü desteklemektedir.
 

CoQ10: Ubikinon olarak bilinen CoQ10, serbest radikalleri azaltarak E vitaminini korur. CoQ10 yağda çözünen bir bileşiktir ve enerji üretiminden sorumlu elektron transfer zincirinin bir parçası olarak tüm hücrelerde bulunur. Yaşlandıkça CoQ10 seviyeleri düşer ve CoQ10'un eklenmesiyle hücresel enerji çıkışı daha da artar.
 

C vitamini: C vitamini vücudunuzda güçlü bir antioksidan işlevi görerek hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunda, enflamasyonun düzenlenmesinde, kolajen üretiminde ve sağlıklı yaşlanma için gerekli olan diğer birçok süreçte önemli rol oynamaktadır.
 

Resveratrol: Resveratrol, üzüm, çilek ve yer fıstığında bulunan ve sirtuin adı verilen belirli enzimleri aktive eder. Bu, uzun ömürlülüğü artırabilen bir polifenol antioksidandır. Güçlü antioksidan, antienflamatuar ve anti-proliferatif aktiviteler sergiler.
 

E vitamini: E vitamini, cilt sağlığı, göz sağlığı ve hormonal düzen gibi pek çok alanda önemli görevlere sahiptir. Aynı zamanda antioksidan özelliği de bulunur. Bazı araştırmalar sonucunda, yaşlanma karşıtı ve yaşlanma sürecinde sağlığı korumak için daha fazla bu vitamine ihtiyaç duyduğu görülmüştür.

 

Rodiola (Altın Kök): Bu şifalı bitki güçlü anti-inflamatuar özellikleri ile bilinir. Ayrıca yaşlanma karşıtı etkileri de vardır. Birkaç hayvan çalışması, rhodiola’nın uzun ömürlülüğü artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

                                                                                                                                                                                  Dr. Ecz. Gizem Otlatıcı

Kaynakça

1- Türsen, Ü. (2006). Deri Yaşlanmasının Topikal Ajanlarla Önlenmesi. Dermatose,4, 267-283.
2- Allemann, I. B.,& Baumann, L. (2009). Botanicals in skin care products.International journal of dermatology, 48(9), 923-934.